Šetnicama grobničkoga kraja prvenstveno uživate u prirodi, no one nude i povijesnu priču, kao Mlikaričin put ili priliku za samorefleksiju, kao cernički križni put. Odaberete li jednu od znamenitih staza, osim svježeg zraka i samoniklog bilja, osjetit ćete i duh starih Grobničana i Grobničanki kojima su te staze bile svakodnevne rute.

Mlikaričin put

Prolazeći Lujzijanom od Rijeke prema Karlovcu proći ćete pokraj table Hrastenica, gdje je skretanje za Mlikaričin put ili, kako se taj put još naziva, Rebar. To je nekada bila kratica puta kojim se pješačilo prema gradu Rijeci i iz grada. Autobusa nije bilo, a promet cestom, što je danas nezamislivo, bio je vrlo rijedak.

Tim putem koristili su se svi zaposleni u gradu, djeca koja su pohađala gimnaziju, no najjači trag ostavili su otisci stopa mlikarica koje su tim putem prolazile svakodnevno i to dva puta na dan.

Jednu od najupečatljivijih slika o putu tih naših majki i žena dao je čakavski pjesnik Anton Mavrinac Filonov u svojoj pjesmi Mlikarica:

”Strman je i grd po Rebri put
ma po njen mlikarice
delaju križni put
z brimenon na dan dvaput.”

Anton Mavrinac

Danas je to idilična šetnja obnovljena vrijednim rukama mještana Hrastenice, na čijem se kraju nalazi kapelica otkuda seže prekrasan pogled na predio Rijeke, te dalje prema otocima. Na samoj stazi naći ćete obilje ljekovitog mirisnog samoniklog bilja poput kadulje i vrijesa, uz koje se lagana šetnja ili vožnja biciklom pretvara u pravi aromaterapijski užitak.

Križni put

U mjestu Cernik, jednom od najstarijih naseljenih mjesta na Grobnišćini, polazište je križnoga puta koji vodi na vrh Cerničkog brda. Uređen puteljak koji prolazi pored postaja križnoga puta idealna je prilika da se zamislimo nad sobom i uz laganu šetnju stignemo do vrha.

Tamo možemo otpočinuti ispod tri križa i u miru i tišini uživati u vidicima, s jedne strane vidimo Krk i more, a s druge strane pogled nam puca na Brgud, nekada siv, a danas ozelenjen u nedostatku koza koje su prije brstile sve što je bilo mlado i zeleno.
Odavde se također lijepo vidi Grad Grobnik i dobar dio Grobnišćine. Uživajte!

Sa stazama se možete upoznati na dva načina:

  • Kartom koju možete dobiti u našem turističkom uredu
  • Mobilnom aplikacijom koja sadrži šetnice i pješačke staze Riječkog prstena: Rijeka Outdoor za Android i iPhone

Rijeka Outdoor je zajednički projekt turističkih zajednica Riječkog prstena (Rijeka, Kastav, Klana, Viškovo, Jelenje, Čavle, Kostrena i Bakar) koji obuhvaća preporučene staze na ovom području. – rijekaoutdoor.com