Krajem kolovoza okupe se stanovnici čitave općine kako bi proslavili dan svoga zaštitnika, sv. Bartola. Popularno nazvana Bartoja osim vjerskih sadržaja pruža mnoštvo kulturnih, zabavnih, sportskih i kulinarskih događanja, na čelu s Bartojskim kotlićem. Ovo nadmetanje u spravljanju kotlića nadaleko se može namirisati a cijela je manifestacija idealan završetak ljetnog odmora i početak novih radnih uspjeha!

Bartoja i opuštanje za kraj ljeta

Svakog 24. kolovoza obilježava se Dan sv. Bartola, mučenika i zaštitnika cerničke crkve, zbog čega je upravo tada proglašen i Dan župe, a svake neparne godine i Dan općine Čavle. Bartoja, kako Grobničani nazivaju taj dan, u prošlosti se nije smjela propustiti a slično je i danas, dolaze gosti iz drugih župa, rođaci i prijatelji, svi su dobrodošli. Bartoja je za svaku obitelj vrijeme okupljanja, zajedništva i molitve.

Budući da je to već pomalo i kraj ljeta i povratak u svakodnevicu nakon odmora, to nam daje dodatni razlog da se dobro zabavimo i još jednom prije jesenjih kiša opustimo. Pučka fešta koja slijedi nakon vjerskih obreda uvijek je dobro posjećena i nađe se za svakoga ponešto. Oni najmlađi zaustave se na šarenim štandovima, oni malo stariji vole sjesti u jednom od naših ugostiteljskih objekata i uz okrepu popričati s nekim koga možda nisu vidjeli od prošle Bartoje. Nekad su na taj dan djevojke izlazile na prvi ples jer se za Sv. Bartola uvijek “tancalo”, a običaj je to koji se i danas kod pojedinaca održao.

U pregrštu vjerskih, kulturnih, sportskih i zabavnih događaja zasigurno ćete naći nešto za sebe stoga vas pozivamo, dođite nam u goste i uživajte zajedno s nama.

Bartojski kotlić

U sklopu manifestacije Bartoja, održava se i Bartojski kotlić, u organizaciji TZO Čavle i ugostiteljskog objekta “Pomorac”. Natječe se dvadesetak ekipa i to u disciplini spremanja kotlića. Stručan žiri ocjenjuje jelo u 4 kategorije: okus safta, kuhanost mesa, okus mesa i izgled gulaša. Ocjene od 0 do 10 se zbrajaju i određuju pobjednika.

Atmosfera na Bartojskom kotliću uvijek je vruća, što od sunca, što od želje za pobjedom, jer biti kuharom najboljeg kotlića nije mala stvar. Svi sudionici, bez obzira na osvojeno mjesto, uvijek su dobro raspoloženi, nikad gladni i s nestrpljenjem očekuju iduću godinu i novu priliku da ukrste kuhače i pokažu svoje kulinarske vještine. Posjetitelji imaju priliku probati vrhunski spravljene kotliće i po želji otkrivati tajno kulinarsko oružje svake ekipe.

Proglašenje pobjednika nikada ne prolazi bez žive muzike, mnoštva znatiželjnika i pregršt dobre zabave. Nadamo se da smo vam uspjeli probuditi apetit i da vas vidimo na sljedećem Bartojskom kotliću s pijatom u ruci!