Čavle

Svega osam kilometara od Rijeke u pravcu Zagreba smjestila se Općina Čavle.

Pogled vrijedan divljenja kad se povijesnom cestom Lujzijanom popnete do platoa Buzdohanj s kojeg vidite Grobničke Alpe. Ponekad su sive, drugi puta zelene ili plave ali Riječanima i njihovim gostima možda su najdraže kad su – snježno bijele. Poveznica je to na padine Platka, regionalno sportsko rekreativnog i turističkog centra, a zimi skijališta jedinstvenog po tome što skijate gledajući u more.

U blizini je i Automotodrom Grobnik, stjecište motorista iz cijele Europe, kao i mala zračna luka – stoga je Grobnik “zborno” mjesto svih ljubitelja brze vožnje, natjecateljskog duha i adrenalina.

Zbog specifičnosti reljefa i geološke građe te različite vegetacije, tu ćete se susresti s mediteranskim biljem, ali i onim tipičnim za više predjele, poput lipe i bazge.

Ovo je i kraj bogate povijesti – šećući Grobničkim poljem naići ćete na ostatke rimskog limesa. Mnoge su vojske kroz povijest prolazile ovim krajem i mnoge su se bitke i ovdje izvojevale, od kojih je najpoznatija ona s Tatarima iz 1242. godine. Legenda kaže da su se upravo ovdje, kao spomen na borbu s Turcima, u 16. stoljeću nastali morčići – prepoznatljiv riječki detalj ženskog nakita (crnac s turbanom). I možda će baš morčić – kao naušnice, privjesak ili narukvica biti i vaš suvenir iz riječkog kraja. Iznad Grobničkog polja nalazi se Grad Grobnik, grad od kamena – potpisnik Vinodolskog zakonika iz 1288. godine, jednog od najstarijih pravnih dokumenata pisanih na hrvatskom jeziku.

O bogatoj povijesti i ranom kršćanstvu svjedoči i crkva sv. Filipa i Jakova, koja ovdje stoji već 900. godina. U Gradu Grobniku nalazi se i jedini muzej suvremene likovne umjetnosti riječkog područja.

S vidikovca Grada Grobnika pruža se prekrasan pogled, a ako nam to nije dovoljno, spustiti se možemo do Aerodroma Grobnik i jednim letom aviona sagledati svu ljepotu i raskoš općine Čavle, pa i šire.

Čavle iz zraka

Čavle su dobile svoj prvi video snimljen radioupravljanom letjelicom, Hexacopterom i GoPro Hero3+ kamerom. Kadrove su snimili Obrad Đurić i Dean Jakovac tijekom ožujka 2014. godine.

Manifestacije

Već prvih dana u siječnju, krećemo sa zanimljivim događajima. Prva na redu je manifestacija pod imenom Kobasica Open, gdje ocjenjujemo najbolje kuhane i pečene kobasice. Nastavak slijedi već u doba mesopusta, Grobnički maškarani vikend, koji objedinjuje Grobnišćina zvoni i Maškarani Platak. Ljeto je rezervirano za Festival palente i sira, Festival pučkog teatra i Bartojski kotlić. Sve ovo je već sada dovoljno da posjetite općinu Čavle, gdje se nudi kvalitetan smještaj, a za vrhunsku gastro ponudu pobrinuli su se naši ugostitelji.

Geografski položaj

U zaleđu grada Rijeke, podno Gorskog kotara smjestila se Grobnišćina, područje na kojem se danas nalaze dvije jedinice lokalne samouprave, općine Čavle i Jelenje. Na istočnom dijelu tog platoa je mjesto Čavle koje svojim zemljopisnim položajem ujedno čini i sjeverni cestovni ulaz u Rijeku.

Područje Općine Čavle prostire se od doline Rječine (210 m.n.v.) preko platoa Grobničkog polja (260-320 m.n.v.) i terasastih padina Obruča (1378 m.n.v.), Grleša (1332 m.n.v.), Crnog vrha (1335 m.n.v.), Jasenovice (1338 m.n.v.), područja Platka, Velikog i Malog Sniježnog do padina Snježnika, Guslica (1490 m.n.v.), Međuvrha (1460 m.n.v.) pa sve do Velikog Risnjaka (1528 m.n.v.), istočno od prometnice Rijeka-Zagreb do Kukuljanova. Na jugoistočnoj strani graniči s Gradom Rijekom i Gradom Bakrom.

Općina Čavle

Općina Čavle, kao jedinica lokalne samouprave obuhvaća 10 naselja: Čavle, Buzdohanj, Cernik, Grobnik, Ilovik, Mavrinci, Podčudnić, Podrvanj, Soboli i Zastenice. Mjesto Čavle smjestilo se uz Lujzijsku cestu, nekadašnju žilu kucavicu i glavni cestovni pravac Rijeka-Karlovac-Zagreb pa ne čudi i važnost mjesta početkom 19.st. Sve robe, putnici, odmorišta i gostionice mogle su se naći na tom pravcu. Tragom tih povijesnih činjenica i tradicije ne čudi i današnja dobra gastro ponuda kao i kvaliteta smještajnih kapaciteta u općini Čavle. Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine Općina ima 7.220  stanovnika, a površinom se prostire na 84 kilometara kvadratnih. Sačinjavaju je dvije župe: župa Sv. Bartola u Cerniku i župa Sv. Filipa i Jakova u Gradu Grobniku.

Klima

Klima je izrazito mediteranska s primjetnim utjecajem kontinentalnih klimatskih elemenata koji uvjetuju česte vremenske promjene. Zbog specifičnosti položaja daleko se jače osjećaju sjeverni od južnih vjetrova.

Tlo

Zemlja ovog područja je plodna i pogodna za obrađivanje, dok je stijenje vapnenačko porozno. U prošlosti poljoprivreda i stočarstvo su bili glavni izvor prihoda stanovništva. Prije II. svjetskog rata prevladavalo je seosko stanovništvo, a po završetku istog naglom urbanizacijom i industrijalizacijom zemlje dolazi do velikih promjena. Izrazit preobražaj općine uslijedio je formiranjem lokalnih jedinica samouprave.