Čebuharova kuća poznata je još i kao čavjanski kameni spomenik Lujzijani. Današnja povijesna i turistička znamenitost nekada je bila popularno svratište i mjesto za okrepu brojnih putnika i kirijaša.

Kuća je također spomenik uglednoj i poduzetnoj obitelji Čebuhar, čija se loza prekida 1963. godine. Smještena je u samom centru Čavala, stoga je ne propustite posjetiti.

Neraskidiva veza s Lujzijanom

Naselje Čavle nastalo je relativno kasno te se prije 19. stoljeća niti ne spominje u zapisima. Međutim, nakon izgradnje Lujzinske ceste, područje današnjih Čavala postaje zanimljivo svima onima koji su imali poslovnoga duha. Stoga uz cestu od Sobola do Buzdohnja nastaje i naglo se širi mjesto Čavle.

Čavle su samo jedno u nizu naselja koje upravo Lujzijani mogu zahvaliti procvat i prosperitet. Ono što neraskidivo veže Lujzijanu i Čavle je Čebuharova kuća.

Obiteljska priča

Povijest obitelji Čebuhar, po kojoj taj spomenik i nosi ime, vraća nas u 1811. godinu. Te je godine u Fužinama rođen Ivan Janez Čebuhar, koji je u gradnji Lujzijane vidio mogućnost za bolji život sebe i svoje obitelji, te se još kao vrlo mlad iz Fužina seli na Kamenjak. Ivan Janez Čebuhar 1834. godine uzima u zakup konačište za putnike i kirijaše, te vlastelinska vinotočja Grobnika. Sa sobom je na Kamenjak doveo i brata Frana Čebuhara. Ivan i Fran 4 su godine gradili konačište na Čavlima. Fran Čebuhar, oženivši se udovicom Katom Žeželić Jurjevom, stvorio je jednu od najmoćnijih obitelji na Grobnišćini. U Čavlima je izgradio gostionicu i svratište, na kojoj su iznad vrata uklesani inicijali i godina: F Č 1843.

Ta je zgrada izgrađena u samom središtu Čavala, odmah uz Lujzinsku cestu, a bila je namijenjena kirijašima koji su prevozili robu na relaciji Sušak – Karlovac i dalje. Taj je objekt Fran vodio do svoje smrti, nakon čega ga nasljeđuje sin Makso. Maksa je naslijedio sin Ivo Čebuhar, dr. pravnih znanosti i odvjetnik u Čavlima, koji je od 1919. godine vodio odvjetnički ured u Čavlima.
Bio je predsjednik HSS-a u Čavlima, a u njegovoj je kući 1926. godine odsjeo Stjepan Radić. Njegovom smrću 1963. godine nestaje prezime Čebuhar u Čavlima i na Grobnišćini.