Ovogodišnji festival sadrži dvije koncertne večeri te međunarodnu ljetnu školu, koja će podučavati glazbenike sviranju i interpretiranju glazbe.

Na prvoj večeri nazvanoj 4Cellos i čakavska beseda svirat će ansambl violončelista s ljubljanske glazbene akademije. Svi su oni redom odlični mladi glazbenici pred diplomom, sastavljeni u komornom sastavu 4Cellos NOVA filharmonije. Predstavit će nam raznovrstan program, u kojemu će se naći djela Metallice i Apocalyptice. Večer će obogatiti domaći uvaženi pjesnici i mladi naraštaji budućih umjetnika našeg kraja interpretirajući poeziju i glazbu.

Međunarodna ljetna škola Festival Grobnik otvara svoja vrata glazbenicima svih uzrasta koji ove godine namjeravaju nadograđivati svoje umijeće sviranja instrumenta i glazbene interpretacije. Ljetna škola održavat će se za violiniste, violiste te komorne glazbenike svih gudačkih instrumenata s klavirom i bez njega.

Koncertna večer s nazivom Bossa nova & 6Clarinets u kaštel nam dovodi dvije glazbenice koje su na prošlogodišnjem festivalu oduševile publiku. Dina i Melita ovaj put dolaze u sastavu komornog dua Dina e Mel. Vokalom i gitarom zagrijat će nas ogrtačem glazbenog stila bossa nova, kojim one tako sjajno vladaju. Večer će dijeliti s vrsnim Slovenskim sekstetom klarineta. Uvaženi će slovenski glazbenici na pozornici našeg festivala nastupiti prvi put. Moći ćemo uživati u skladnom zvuku šest klarineta, što je prava rijetkost. Klarinetisti, među kojima svaki od glazbenika djeluje u vodećim orkestrima i glazbenim institucijama u Sloveniji, izvest će raznolik repertoar svih glazbenih stilova. Na festivalskoj pozornici saznat ćemo nešto više o tom instrumentu, njegovim čarima, zahtjevnosti sviranja te priči glazbenika koju zasigurno svaki od nastupajućih nosi sa sobom.

Program

Nedjelja, 6. 7. 2014. u 21.00

4Cellos i čakavska beseda
atrij kaštela, grad Grobnik

Nastup uvaženih domaćih pjesnika i mlađih naraštaja pjesnika i glazbenika

4Cellos NOVA Filharmonije
Petra Tavčat, violončelo
Špela Črv, violončelo
Veronika Zagožen, violončelo
Gal Lemut, violončelo

Program: J. Strauss, Apocalyptica, The Beatles, S. Joplin, A. Piazzola, A. Lloyd Webber

7. 7–12. 7. 2014.

Međunarodna ljetna škola Festival Grobnik

Nedjelja, 13. 7. 2014. u 21.00

Bossa nova § 6Clarinets
atrij kaštela, grad Grobnik

Dina e Mel
Dina Bušić, vokal
Melita Ivković, gitara

Slovenski sekstet klarineta
Jože Kotar, B klarinet
Peter Kuder, B klarinet
Tomaž Kmetič, Es klarinet
Janez Mazej, Alt klarinet
Franjo Maček, Bas klarinet
Matjaž Emeršič, Kontrabas klarinet

Program: G. Pereira, Pixiguinha – Jõao de Barro, M. Monte, T. Jobim, G. Gil, J. Benjor, A. Barroso, B. Powell, G. F. Häendel, J. Gregorc, M. Mihevc, J. Balogh

Moderator koncertnih večeri bit će Biserka Fućak i Zdravko Pleše.

U slučaju kiše koncerti će se održati u dvorani kaštela Grobnik.