U subotu, 28. lipnja u Dražicama će se, pod pokroviteljstvom općina Jelenje i Čavle, održati tradicionalni, 8. po redu Festival palente i sira. Riječ je o najprepoznatljivijoj i najmasovnijoj manifestaciji koju zajednički organiziraju općine Jelenje i Čavle, a svrha joj je promovirati dio grobničke tradicije, točnije palentu kompiricu – najpoznatiji grobnički brend.

Upravo je palenta kompirica bila i osnovna misao vodilja kada je 2007. godine pokrenut Festival, osmišljen kao događanje koje će popularizirati i spasiti od zaborava dio bogate grobničke tradicije, osobito onaj vezan uz tradicionalnu kuhinju, a ona je desetljećima počivala upravo na tom jednostavnom, ali zdravom jelu – palenti kompirici i nadaleko poznatom grobničkom ovčjem siru.

Uz glavnu atrakciju dana – palentu od nekoliko stotina kilograma, organizatori su se pobrinuli i za bogat popratni zabavni i kulturno-umjetnički program.

NOVOST – BESPLATNA PALENTA

Zahvaljujući sponzorima manifestacije – Centru za brdsko-planinsku poljoprivredu i Hypo Alpe Adria Bank, ove godine za sve će posjetitelje palenta kompirica biti besplatna!

SLAVONSKE LOLE – POSEBNI GOSTI

Iz bogatoga kulturno-umjetničkoga programa izdvajamo nastup Slavonskih lola. Na taj način Općina Jelenje još jednom izražava svoju potporu poplavljenoj Slavoniji. Nakon vrlo uspjele akcije prikupljanja pomoći za stradale u Slavoniji, Općina Jelenje na tome neće stati. Naime, općinsko izaslanstvo uskoro odlazi u Gunju kako bi s tamošnjim predstavnicima lokalne vlasti dogovorilo konkretne oblike daljnje pomoći.

Na feštu od palente i sira svi ste pozvani. Radujemo se vašem dolasku!

Program: kompirica.com