Rijeka i Riječki prsten postat će središte jedinstvenog gastronomskog doživljaja. Na Trsatskom kaštelu, 10. rujna 2025. godine, s početkom u 16 sati održat će se manifestacija u organizaciji Turističke zajednice grada Rijeke pod nazivom „Jačanje imidža gastronomije Rijeke i Riječkog prstena – Mozaik okusa i doživljaja“, događanje koje će povezati proizvođače, ugostitelje, turističke zajednice, hotelijere i sve ljubitelje dobre hrane i tradicije.

Kroz bogat program posjetitelji će imati priliku kušati autentične proizvode i jela, upoznati njihove proizvođače, sudjelovati u interaktivnim radionicama i kvizu, pratiti gastro panel s uglednim chefovima i proizvođačima te doživjeti priče koje stoje iza okusa našega kraja, dok će prezentacije pružit će prostor za razmjenu ideja i iskustava, dok će glazbeni program i emotivne priče publike stvoriti atmosferu zajedništva i slavlja.

Mozaik okusa zamišljen je kao spoj tradicije i suvremenog pristupa gastronomiji – prilika da zajedno ispričamo priču našega kraja kroz okuse, mirise i doživljaje. “Ovim događanjem želimo povezati lokalnu zajednicu, turistički sektor i posjetitelje te na najbolji način najaviti 2026. godinu, kada Kvarner postaje Europska regija gastronomije,“ istaknuo je direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa.

Jačanje imidža gastronomije Rijeke i Riječkog prstena – Mozaik okusa i doživljaja“ nije samo festival hrane – to je poziv na zajedništvo, autentičnost i uživanje u bogatoj baštini Rijeke i Riječkog prstena“

PROGRAM

Izložbeno-prodajni dio (16:00 – 21:00) – Trsatski kaštel

Turističke zajednice sa svojim partnerima ugostiteljima i proizvođačima promovirat će ponudu svog kraja. Proizvođači i ugostitelji imat će priliku:predstaviti svoje proizvode i jela, ponuditi degustacije posjetiteljima, direktno prodavati proizvode i jela na licu mjesta.

„Rijeka i Riječki prsten, mjesto okusa i doživljaja – Kako nastaju naša jela“ (17:00 – 18:00) – Trsatski kaštel

Na glavnoj pozornici Kaštela započet će program u sklopu kojeg će svaka turistička zajednica, u suradnji s odabranim ugostiteljima i proizvođačima, predstaviti: tradiciju svoga kraja, jela karakteristična za regiju, proces nastanka proizvoda, zanimljive priče i anegdote vezane uz kulinarstvo i običaje.
Cilj događaja je autentično i dojmljivo dočarati priču iza okusa.

Gastro panel regije (18:30 – 19:15) – Trsatski kaštel

Panel na temu: „Gastro identitet regije – od tradicije do brenda“ približit će titulu Europska regija gastronomije 2026., bit će o riječi kako tradicionalna jela pretvoriti u prepoznatljive gastro brendove, kako hrana oblikuje identitet kraja, povezati kulturu i kulinarstvo, ali I na koji način učinkovito brendirati lokalne proizvode.

Gastro kviz (19:30 – 20:00) – Trsatski kaštel

Interaktivni nagradni kviz za posjetitelje s pitanjima vezanima uz lokalnu gastronomiju, tradiciju i proizvode.

Glazbeni program i priče publike (20:00 – 21:00) – Trsatski kaštel

U opuštenoj atmosferi uz glazbeni program, voditelj Neno Pavinčić će povremeno pozivati publiku na pozornicu da u jednoj minuti podijele svoje sjećanje na najdraže jelo iz djetinjstva ili lokalni okus koji ih posebno veže za kraj iz kojeg dolaze. Ovaj segment dodatno doprinosi emotivnoj noti događanja i poziva na povezivanje zajednice kroz okuse i priče.


Ulaz na događaj slobodan!