FESTIVAL “GROBNIČKA SKALA” 15. prosinca 2018.
Dvadeseta Grobnička skala će 15. prosinca u Domu kulture Čavle staviti točku na 26. tromjesečnu manifestaciju Grobničku jesen na najljepši mogući način – pjesmom. Svake je godine Skala svojevrsna glazbena Božićno-ovogodišnja čestitka grobničke Katedre svima, koji na bilo koji način podržavaju njezin rad. Posebice onima koji direktno doprinose zaštiti, očuvanju i promicanju nematerijalne baštine jer Festival Grobnička skala je jedan od najsnažnijih projekata u tome cilju. Ponajprije kao 20-godišnja glazbena manifestacija i jedini isključivo čakavski festival zabavne glazbe u Hrvatskoj, a posebice stoga što se svi tekstovi pjesama prije njihova objavljivanja lektoriraju.
Ove su vrijednosti Skale prepoznali i tradicionalni hrvatski festivali – Krapinski i Splitski te su već više godina našim partnerima i supokroviteljima. Stoga ova tri festivala zajednički promiču i posebnost hrvatskog jezika kao jedinog u Europi tronarječnog.
Ovogodišnji Festival čini preko 100 izvođača, autora, članova orkestra, pratećih vokala, članova žirija itd. To što mladima – talentiranim a još neafirmiranim pjevačima omogućavamo u svijet glazbe zakoračiti kvalitetnim skladbama, ponajprije zahvaljujemo skladateljima i tekstopiscima koji svih godina besplatno ustupaju svoje kvalitetne skladbe. No, organizacija festivalske večeri počinje već u travnju, kada se prvi put sastajemo sa suradnicima a posebice medijskim pokroviteljima Skale, koji su nam svih godina snažnom i vrlo vrijednom potporom.
Razumljivo je stoga naše radovanje što ćemo 20. Grobničku skalu obilježiti zajedno s onima s kojima smo Skalu i pokretali prije 20 godina – HR Rijeka i Novi list. Stalnim suradnikom Skale je dugi niz godina I Televizija Kanal RI. Među glavnim su medijskim pokroviteljima i suradnicima Skale također i RADIO ISTRA te Pomorski radio Bakar i Radio Otok Krk. Od velikog su nam značaja i snažne potpore HR-a Drugog programa i Radija Pule. Svih je godina među medijskim pokroviteljima Grobničke skale i Radio Jadranka Mali Lošinj, a raduje nas što je Radio Kastav opet počeo s radom te što je opet među medijskim pokroviteljima Skale.
Zahvaljujući upravo medijima, nadaleko je poznato da Festival Grobnička skala svih 20 godina ovisi o dobroj volji i upornosti te iznad svega ljubavi za svoj kraj i čakavšćinu, svih onih koji iz godine u godinu sudjeluju u pripremama i organizaciji. Skala je projekt grobničke Katedre ČS, ali i hrvatskih autora, novinara, svih suradnika u raznim aktivnostima tijekom višemjesečnih priprema i provođenja festivalske večeri, među kojima i poznatih imena iz glazbenog svijeta kao članova žirija.
Stoga posebna zahvalnosti ide i članovima stručnih povjerenstava tijekom svih godina. U stručnom Prosudbenom povjerenstvu Skale su i ove godine predstavnici Katedrinih stalnih suradnika – HR Radija Rijeka, urednik Glazbene redakcije Albert Petrović i Radija Istra – glazbeni urednik Dragan Jovičić.
Raduje nas što nam je stalnom suradnicom i članicom Stručnog povjerenstva poznata umjetnica, gospođa Radojka Šverko te također poznata i priznata imena hrvatske glazbe, gospodin Hrvoje Hegedušić kao predstavnik Krapinskog festivala te direktor Splitskog festivala gospodin Tomislav Mrduljaš te pjesnik, skladatelj, kantautor itd. Igor Brešan.
O glasovima publike u dvorani od 1998. godine do danas brinu novinari Novog lista Slavica Mrkić Modrić i Dražen Herljević sa suradnicima te im na velikom trudu i dragocjenoj pomoći posebno zahvaljujemo!
Pokrovitelji/partneri/suradnici
Glavni pokrovitelj obilježavanja 20 godina Grobničke skale je Općina Čavle a supokrovitelji su: Hrvatsko društvo skladatelja, Primorsko-goranska županija te Festival kajkavskih popevki Krapina i Festival zabavne glazbe Split.
Već više godina suradnjom s ova dva velika hrvatska festivala osiguravamo značajniju promociju mladih pjevačkih talenata – predstavljanjem dvoje izvođača Skale krapinskoj i splitskoj publici. S druge pak strane, jednog izvođača Grobničke skale određuje Krapinski festival a jednog Splitski festival. Tako čakavci pjevaju pjesme na kajkavskom narječju, kajkavci na čakavskom, a štokavci i na čakavskom i na kajkavskom. Ovaj svojevrsni hrvatski glazbeni pleter na neuobičajen način promiče posebnost, odnosno tronarječnost hrvatskog jezika.
Orkestar/Voditelj/Prateći vokali
Kao i s ostalim stalnim suradnicima, svih se godina dičimo i festivalskim orkestrom kojeg čine vrsni glazbenici: Vladimir Babin, Damir Mičetić, Aleksandar Šupak, Dino Ivelja, Krunoslav Veršić i Joško Serdarević.
Kroz 20. festivalsku večer Grobničke skale voditeljski će dio biti na poznatoj radio i tv-voditeljici Karmeli Vukov Colić a s nama su i nadalje članice riječke vokalne skupine Rivers: Katarina Jurić, Ana Jakšić i Patrizia Grbac.
Revijalni program
Revijalni će program Festivala Grobnička skala 2018. kao i proteklih 7 godina, ispuniti završnica Kviza znanja Gdje sam – tko sam. Stoga će se i ove godine u revijalnom dijelu festivalske večeri dva kandidata/inje natjecati za nagradu od 5 tisuća kuna, koju osigurava glavni pokrovitelj Kviza – Primorsko-goranska županija.
Tromjesečni projekt GDJE SAM – TKO SAM je Kviz znanja za srednjoškolace i učenike viših razreda osnovnih škola. Kao i proteklih sedam godina, i ove smo se potrudili s preko 300 pitanja i preko 1000 odgovora obuhvatiti mnogo povijesnih, zemljopisnih, jezičnih i drugih tema s područje današnje Primorsko -goranske županije ali i šire – područja Kneževine Primorska Hrvatska, koja je prije više od 1100 godina dosizala do Raše. A rezultati tri prethodno provedene izlučne večeri će i ovoga puta dovesti u finale najbolje. Za razliku od prethodnih godina, ove godine je probna godina ekipa a ne pojedinaca te će se u završnici za 5 tisuća kuna, koje osigurava glavni pokrovitelj Kviza znanja PGŽ, ovoga puta boriti dvije najbolje ekipe.
I ove godine Festival Grobnička skala okuplja autore i izvođače s mnogih hrvatskih područja.
Izvođači Alison Raukar (Rijeka), Ana Antolović (Rijeka), Anamarija Mikulić (Zaprešić), Antea Hrelja (Žminj), Avelina Damijanjević (Cres), Dajana Kliman (Tinjan), Danijel Šimek (Čavle), Dominik Zoretić (Rijeka), Drago Draguzet (Barban) Gabriela Antonac (Grožnjan), Ivan Ćućić (Labin), Juraj Zorić (Matulji), Lucija Stipanović (Kostrena), Mario Štiglić (Praputnjak), Matej Perić (Split) Miodrag Zajc, Nina Marion (Kostrena), Tea Vučak (Matulji), Toni Lesica (Kastav), Valter Simčić (Permani)

Festivalska večer: Dom kulture Čavle, 15. prosinca u 20,30
Festival Grobnička skala ima razloga dičiti se postignutim u proteklih 20 godina. Uspješnost njegovu svjedoči preko 300 novih čakavskih pjesama. Lektoriranje tih tristotinjak pjesama prije njihova objavljivanja, konkretna je potpora očuvanja i zaštite a s do sada tiskanih 17 tisuća primjeraka festivalskih CD-a, zajedno s našim stalnim suradnicima medijskim pokroviteljima smo promicali i promičemo ne samo grobnički govor nego sve čakavske govore na kojima su pisane festivalske pjesme.
Ne manje značajnom je i činjenica da je do sada zabilježeno više tisuća sudionika Skale, među kojima preko 1000 mladih.
Festivalske nagrade
Stručno povjerenstvo Festivala odlučuje o tri nagrade za najbolje pjesme ukupno i nagradi za najbolji aranžman a i publika u dvorani će kao i do sada odlučivati o tri pjesme. Potom su tu nagrade naših partnera i supokrovitelja – Nagrada Festivala kajkavske popevke koji jednom od izvođača osigurava nastup u Krapini te Nagrada Festivala zabavne glazbe Split – nastup jednog izvođača u Splitu.
I ove godine stalni radijski medijski pokrovitelji biraju svojeg favorita a Nagradu za najbolje primijenjenu tradicijsku glazbu će i ove godine dodijeliti Radio Istra.
Za najbolju pjesmu na temu mora i pomoraca, nagradu More dodjeljuje Pomorski radio Bakar a Radio Otok Krk je i nadalje pokrovitelj Nagrade za najizvođeniju pjesmu prethodne festivalske večeri.
Od 2002. godine se na Grobničkoj skali dodjeljuje nagrada za najbolji tekst Lapiš, o kojoj zajednički odlučuju HR Radio Rijeka, Kanal Ri i Novi list
ULAZNICE: 70,00 kuna. Međutim, u pretprodaji se po cijeni od 50,00 kuna mogu kupiti u TZ Čavle, prodajnim objektima Peknjice Lišćevica u Čavlima i Dražicama te u ugostiteljskim objektima Bonaccia i Centar u Čavlima, Corner u Mavrincima i Max u Dražicama.
Dvadeset godina zajedno sa suradnicima pletemo ove glazbene vjenčiće pod zajedničkim nazivom Grobnička skala i njima po stručnim prosudbama te po odabiru publike u dvorani krunimo najbolje.
Ispletimo zajedno i ovogodišnje – dobrodošli na 20. Grobničku skalu!
Srdačno zahvaljujemo svima koji su nam tijekom proteklih 20 godina na bilo koji način bili poporom!