Peta Europska noć muzeja u Kaštelu Grobnik, pod nazivom Lijepa je ova noć svibanjska, posjetiteljima širom otvara vrata kaštelskog kompleksa Grobnik, nudeći niz zanimljivih priredbi. Događanja će se nizati od predvečerja 16. do noćnih sati 17. svibnja, a provodit će ih mnogo sudionika raznih profila, u skladu s ovogodišnjom temom Međunarodnog dana muzeja Muzeji za održivo društvo.

Čuvari starina, od 18 sati
Uvod u Europsku noć u Kaštelu Grobnik je program pod nazivom Čuvari starina.
Sudjeluju: članovi Oldtimer kluba Rijeka sa svojim starim ljubimcima, kao privremeni čuvari budućih muzejskih izložaka te članovi udruge Grobnički dodolaši, kao čuvari tradicija. U 18 sati ove se dvije skupine sastaju u centru Čavala te zajednički kreću za Grad Grobnik. U Kaštelu Grobnik će ih dočekati sudionici ostalih događanja i posjetitelji. Potom se stvaraju dvije ekipe – dondolaša i oldtimera, te slijedi natjecanje u starinskim igrama – bacanje kamena, obruč i potezanje konopa.

Grobnički priziv drugi
Nakon starinskih bit će predstavljen video-katalog Grobnički priziv drugi – prikaz 13 izložaba u jednoj izložbi, što je po konceptu priziv – kao drugi Priziv na devet u Grobniku, uspješno provelo devetoro mladih umjetnika Primorsko-goranske županije.

Muzeji za održivo društvo
Tijekom manifestacije u kaštelskim će prostorima s dijelom će se svoje djelatnosti predstavljati udruga Vidov san, koja je i do sada mnoge programe obogatila jedinstvenim proizvodima koje izdašna priroda nudi u našem kraju.

Leto Gospodnje 1242.
Ovaj će prvi dio večeri na neuobičajen način zaključiti članovi udruge Grobnički dondolaši sa scenskim uprizorenjem boja s Tatarima na Grobničkom polju 1242. godine, što će ujedno biti predstavljanje jednog od budućih jedinstvenih grobničkih suvenira.

Artoteka Grobnik
Kao i dosadašnjih godina, u okviru manifestacije predstavljamo Katedrin najnoviji kulturni proizvod. Ovogodišnji je pokretanje prve artoteke u ovome dijelu Europe – Artoteke Grobnik. Tijekom večeri javnosti će Artoteka Grobnik biti predstavljena s početnih preko 160 umjetničkih djela, koja će posjetitelji u nastavku moći vidjeti. Ista će djela od ove subote biti ponuđena javnosti na posudbu.

U svibanjsku noć s glazbom pod ruku
Ova će noć biti bogata i glazbenim sadržajima, a prvi u nizu je koncert na klasičnoj harmonici mladog glazbenika Daniela Šimeka. A da već pomalo tradicionalna završnica doista posebnom bude, jamče sudionici ponoćnog koncerta – ženska Vokalna skupina KUD-a Zvir te tri klape: Grobnik, Vidulice i Flumen.

Voditelj ovogodišnje Europske noći muzeja u Kaštelu Grobnik je Robert Ferlin.

Djelomično preuzeto s http://grobnik-katedra.hr/