Ove godine održati će se 21. Festival teatra Čavle-Omišalj na kojem će tijekom šest večeri biti izvedeno šest vrhunskih predstava različitih žanrova  s mnogo odličnih glumaca u vremenu od 17. do 24. lipnja, a koje će posjetitelji moći pogledati u prostoru drevnog Kaštela Grobnik i na trgu Prikešte u Omišlju.

OTVORENJE UZ GOTOVČEV SLUČAJ U IZVEDBI BORISA SVRTANA

Otvorenje Festivala je sutra u 17. lipnja u 21 sati u gradu Grobniku kada će dvije načelnice Općina Čavle i Omišalj Ivana Cvitan Polić i Mirela Ahmetović podići Festivalsku zastavu, a nakon toga u prekrasnom frankopanskom kaštelu Grada Grobnika izvedena će biti predstava Moj slučaj čiji je redatelj i glumac Boris Svrtan, a tekst je napisao Vlado Gotovac.

Predstava obuhvaća zgode odrastanja Vlade Gotovca, pune sjetnog humora, njegovu cjeloživotnu borbu za raznolikost nasuprot ograničavanju i ujednačavanju u svim sferama života, monstruozno nepravedni montirani proces i konačno, beskompromisnu analizu naše suvremenosti, koja duhovitim i iskrenim pogledom skromnog promatrača Vlade Gotovca, dobiva sasvim novu dimenziju.

-Predstava Moj slučaj u mojoj režiji  praizvedena je 2012. godine i odigrala je 94 puta, dobila je nekoliko nagrada, između ostalog nagradu Fabijan Šovagović na Festivalu glumca, te Povelju grada Zagreba. U 10 godina samo je dobila na aktualnosti, jer govori o totalitarizmima raznih predznaka i slobodi pojedinca, o vjekovnoj borbi za tolerantno i humanističko društvo na našim politički trusnim područjima, poručuje Boris Svrtan.

POSEBNOST FESTIVALA –BESPLATAN ULAZ NA SVE PREDSTAVE

 -Posebnost ovog Festivala je što je on plod suradnje dviju jedinica lokalne samouprave, Općine Čavle i Općine Omišalj, a omogućuje posjetiteljima vidjeti najbolje predstave i najbolje glumce potpuno besplatno. Održali smo tradiciju da već 21 godinu postojanja Festivala posjetitelji ne plaćaju ulaznice, što je rijetkost na hrvatskoj kazališnoj sceni. Za predstave tako nisu potrebne rezervacije, potrebno je samo doći ranije i zauzeti svoje mjesto, naglasila je načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić.

Festival financiraju Općine Čavle i Omišalj putem svojih Turističkih zajednica, a uz sufinanciranje Ministarstva kulture i Primorsko-goranske županije. Programski voditelj Festivala je Denis Redić.  Ove godine će otvorenje Festivala biti u Kaštelu Grobnik, a zatvaranje u Omišlju.

ODLIČNE PREDSTAVE I VRHUNSKI GLUMCI

Nakon predstave Moj slučaj, u kaštel Grobnik dana 19. lipnja dolazi hit predstava Casabianca Irene Grdinić i Maria Lipovšeka Battifiace, a 23. lipnja Teatar 2000 i Teatar Exit dolaze s predstavom Balon u kojoj među ostalima glume Krešimir Mikić i Vilim Matula.

U Omišlju će se 20. lipnja održati cabaret Ecije Ojdanić Vla Vla Vlajland, 21. lipnja predstava Uvijek će nam ostati ljubav u kojoj glume Jelena Miholjević  i Dražen Čuček, a zatvaranje festivala održat će se nakon izvrsne komedije Dekorater u kojoj glume Ksenija Pajić, Ines Bojanić i Goran Grgić.

U slučaju kiše i lošeg vremena predstave će se igrati u Domu kulture Čavle, odnosno u Društvenom domu u Omišlju.

Ususret Festivalu, a s ciljem da se djeci približi kazalište te ih dodatno senzibilizira na tradiciju održavanja festivala, održavane su predstave za djecu. Dana 15. lipnja u Domu kulture Čavle igrana je predstava Pale sam na svijetu, a na trgu Prikešte u Omišlju predstava Ježeva kućica. Ulaz ne sve je bio i bit će besplatan.

EVOLUCIJA FESTIVALA PUČKOG TEATRA U FESTIVAL TEATRA

Zanimljivost je daje ove godine festival promijenio ime- umjesto Festivala pučkog teatra, sada je to Festival teatra.

-S kulturološkog aspekta zanimljiva je evolucija Festivala od samih početaka do danas a još zanimljivija ideja da se dvije frankopanske destinacije, dvije jedinice lokalne samouprave jedna na brdu , druga na moru, brendiraju kazališnim predstavama na otvorenom za nula kuna ulaza, kaže selektor Festivala Denis Redić.

– Moja osnovna nit vodilja pri odabiru predstava je uravnoteženost koja je uvjetovana tehničkim parametrima  scene i ambijenta u kojem predstave igraju . Naravno da je interakcija publike i  glumaca  izuzetno važna i  ona često determinira  odabir predstava. Teme koje biram i predlažem Organizacijskom odboru Festivala predstavljaju urbanu scenu na daskama često s puno pametne satire. Trudim se da te predstave  ne budu ni banalne  ali niti teške, komorne. Ambijent Kaštela Grada Grobnika u naravi se razlikuje od Omišaljskog Prikeštea kao i publika koja ih posjećuje pa je i izazov  relacije glumac-publika različit, pojašnjava selektor Redić.

-Nakon dvadeset minulih godina postojanja Festivala pučkog teatra Omišalj-Čavle, ove smo godine u nazivu izostavili  “Pučki “. Živimo u digitalnom dobu, predstave koje prezentiramo odavno nemaju ekvivalent poimanja  “pučkog teatra “ te je organizacijski odbor festivala  u dogovoru  s ravnateljima mnogih gostujućih kazališta i partnera jednoglasno donio odluku o tom „ rebrandingu“ u samom nazivu. Također smo promijenili i vizual službene zastave festivala te popratnih promo materijala, zaključuje slektor. 

NAJBOLJIMA NAGRADE PUBLIKE I OCJENJIVAČKOG SUDA

Festival ima i nagradni karakter. Publika glasačkim listićima  ocjenjuje najbolju predstavu dok Ocjenjivački sud festivala u sastavu: Višnja Višnjić Karković, Bogdana Čiča i  Robert Zaharija donosi odluku o najboljim glumcima, o najboljem redateljskom ostvarenju i najboljoj predstavi u cjelini.

Višnja Višnjić Karković, članica ocjenjivačkoga suda:

-U radu ovoga festivala sudjelujem tek par posljednjih godina. Odmah me šarmiralo lokalno ozračje manifestacije i predstava zbog uspješne interakcije  kazališnih predstava, jedinstvenog kazališnog prostora s povijesnim podtekstom i radosti publike. U Grobniku je to školjka frankopanskoga kaštela koji svaku predstavu umata u povijesno okrilje svojih impozantnih zidina pa svakoj predstavi daje jedinstvenu notu cjeline, koja gledatelja  umjetnički zarobi.U Omišlju je to virtualno podsjećanje na  povijesni okvir frankopanskoga kaštela,  a otvorenim prostorom daje slobodu i radost sudjelovanja u kazališnoj igri s obje strane tzv. kazališne rampe, koja je ovdje simbolična. Jer, u takvim okolnostima glumac je publici „ na dohvat ruke“, a takav doživljaj predstave, ma kakvoga ona žanra bila, ostavlja najjači dojam, pojašnjava članica Ocjenjivačkog suda Višnja Višnjić Karković.

-Imponira spremnost lokalne samouprave općina Čavle i Omišalj da ovakvu manifestaciju podrže i svojim stanovnicima i susjedima omoguće zanimljiv kazališni doživljaj pod otvorenim i toplim ljetnim nebom, onako kako je kazališna igra  od davnima i osmišljena, zaključuje Višnjić Karković.