U sklopu zajedničkog projekta Turističke zajednice Rijeke i Riječkog prstena – Rijeka Outdoor, na Grobniku nas za vikend 27. i 28.05. čeka drugo izdanje GROBNIK OUTDOOR WEEKEND.

𝟐𝟕.𝟎𝟓. 𝐏𝐔𝐓𝐄𝐕𝐈𝐌𝐀 𝐍𝐀𝐒̌𝐈𝐇 𝐒𝐓𝐀𝐑𝐈𝐇 – 𝐏𝐨𝐯𝐢𝐣𝐞𝐬𝐧𝐚 𝐬̌𝐞𝐭𝐧𝐣𝐚 “𝐌𝐥𝐢𝐤𝐚𝐫𝐢𝐜̌𝐢𝐧𝐚 𝐬𝐭𝐚𝐳𝐚”
RUTA: Čavle – Hrastenica – Čavle

OPIS STAZE:
Mlikaričin put ili kako se još naziva, Rebar. To je nekada bila kratica puta kojim se pješačilo prema gradu Rijeci i iz grada. Autobusa nije bilo, a promet cestom, što je danas nezamislivo, bio je vrlo rijedak. Tim putem koristili su se svi zaposleni u gradu, djeca koja su pohađala gimnaziju, no najjači trag ostavili su otisci stopa mlikarica koje su tim putem prolazile svakodnevno i to dva puta na dan.

Jednu od najupečatljivijih slika o putu tih naših majki i žena dao je čakavski pjesnik Anton Mavrinac Filonov u svojoj pjesmi Mlikarica:

”𝑆𝑡𝑟𝑚𝑎𝑛 𝑗𝑒 𝑖 𝑔𝑟𝑑 𝑝𝑜 𝑅𝑒𝑏𝑟𝑖 𝑝𝑢𝑡
𝑚𝑎 𝑝𝑜 𝑛𝑗𝑒𝑛 𝑚𝑙𝑖𝑘𝑎𝑟𝑖𝑐𝑒
𝑑𝑒𝑙𝑎𝑗𝑢 𝑘𝑟𝑖𝑧̌𝑛𝑖 𝑝𝑢𝑡
𝑧 𝑏𝑟𝑖𝑚𝑒𝑛𝑜𝑛 𝑛𝑎 𝑑𝑎𝑛 𝑑𝑣𝑎𝑝𝑢𝑡.”
𝐴𝑛𝑡𝑜𝑛 𝑀𝑎𝑣𝑟𝑖𝑛𝑎𝑐

Danas je to idilična šetnja obnovljena vrijednim rukama mještana Hrastenice, na čijem se kraju nalazi kapelica otkuda seže prekrasan pogled na predio Rijeke, te dalje prema otocima. Na samoj stazi naći ćete obilje ljekovitog mirisnog samoniklog bilja poput kadulje i vrijesa, uz koje se lagana šetnja ili vožnja biciklom pretvara u pravi aromaterapijski užitak.

👉𝐓𝐫𝐚𝐣𝐚𝐧𝐣𝐞 𝐫𝐮𝐭𝐞: 𝐜𝐜𝐚 𝟐𝐡
👉𝐃𝐮𝐳̌𝐢𝐧𝐚 𝐫𝐮𝐭𝐞 𝐜𝐜𝐚 8,5𝐤𝐦
👉𝐙𝐚𝐡𝐭𝐣𝐞𝐯𝐧𝐨𝐬𝐭 𝐫𝐮𝐭𝐞 𝟏/𝟑
👉𝐎𝐛𝐚𝐯𝐞𝐳𝐧𝐚 𝐚𝐝𝐞𝐤𝐯𝐚𝐭𝐧𝐚 𝐬̌𝐮𝐦𝐬𝐤𝐚 𝐨𝐝𝐣𝐞𝐜́𝐚 𝐢 𝐨𝐛𝐮𝐜́𝐚, 𝐯𝐨𝐝𝐚
👉𝐒𝐭𝐚𝐳𝐚 𝐣𝐞 𝐧𝐚𝐦𝐢𝐣𝐞𝐧𝐣𝐞𝐧𝐚 𝐬𝐯𝐢𝐦 𝐝𝐨𝐛𝐧𝐢𝐦 𝐬𝐤𝐮𝐩𝐢𝐧𝐚𝐦𝐚
👉 𝐏𝐎𝐋𝐀𝐙𝐀𝐊 𝐢𝐬𝐩𝐫𝐞𝐝 𝐮𝐫𝐞𝐝𝐚 𝐓𝐙𝐎 𝐂̌𝐚𝐯𝐥𝐞: 𝟎𝟗:𝟎𝟎𝐡
👉 𝐎𝐤𝐫𝐢𝐣𝐞𝐩𝐧𝐚 𝐬𝐭𝐚𝐧𝐢𝐜𝐚: 𝐊𝐚𝐥𝐢𝐜́ 𝐊𝐚𝐥𝐢𝐧𝐚
👉𝐎𝐛𝐚𝐯𝐞𝐳𝐧𝐚 𝐩𝐫𝐞𝐭𝐡𝐨𝐝𝐧𝐚 𝐩𝐫𝐢𝐣𝐚𝐯𝐚 𝐧𝐚 𝐨𝐛𝐫𝐚𝐬𝐜𝐮 : https://forms.gle/b6dCWiQa6xvvLYS48

Ovom šetnjom ujedno ćemo i obilježiti tri velike obljetnice: 90 godina od betonaže Mlikaričinog puta (1933.), 10 godina od obnavljanja kalića Kalina te obnove šterne uz Kalinu (2012. napravljeno, 2013. proglašeno otvorenim) te 25 godina postojanja Turističke zajednice Općine Čavle. U sklopu obilježavanja velikih i značajnih obljetnica za očuvanje prirodne i kulturne baštine, nakon šetnje uz Kalić Kalinu napraviti ćemo i malu zakusku za sve šetače te one koji su pomogli u obnavljanju istih.

Sudjelovanje je besplatno!

𝟐𝟖.𝟎𝟓. 𝐁𝐑𝐃𝐎 𝐔𝐙̌𝐈𝐕𝐀𝐍𝐉𝐀 – 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐚 𝐭𝐮𝐫𝐚
RUTA: Platak – Radeševo – Pribeniš – Kripanj – Platak

OPIS STAZE:
Na samo pola sata od Rijeke, 1000 m nad morem, nalazi se jedinstveno “brdo uživanja”. Ugodna temperatura u vrućim ljetnim danima, duboka šuma i mir, nude opuštanje i uživanje za sve generacije. Krenite u istraživanje Platka atraktivnim i dinamičnim šumskim stazama, na mjestu gdje se sudaraju kontinentalna i primorska klima, dok šumska prostranstva i livade pokazuju pravo bogatstvo vegetacije.

Uz zagrijavanje asfaltnom, potom makadamskom cestom uspinjete se do vrha Radeševo, najviše točke na biciklističkoj ruti (1365 m). Najveću nagradu svakako pruža pogled na vrhove Risnjak, Snježnik i Guslicu, čitav Kvarnerski zaljev kao i jedinstvenu skijašku stazu s pogledom na more. Udahnite čisti planinski zrak, napravite „selfie“ na gornjoj postaji žičare i potom se spustite turističkom skijaškom stazom do središnjeg parkinga. Drugi dio rute pruža laganu i ugodnu vožnju uz livade i pašnjake doline Pribeniš, na kojoj pasu travu brojni konji i ovce. Slijedi vožnja šumom podno stjenovitih vrhova, gdje će vam pokoji trag divljači na stazi zaintrigirati maštu. Spust lijepom makadamskom cestom dovest će vas do lokaliteta Bile, podno vrha Kuk, koji će vas oduševit vidicima na Učku, Kvarnerske otoke, Riječki zaljev i Grobničko polje. Kroz vikend naselje Kripanj stižete do glavne ceste za Platak.

TEHNIČKI OPIS:
POČETNA / ZAVRŠNA TOČKA: Platak
KATEGORIJA STAZE: MTB
DUŽINA: 30 km
UKUPNI USPON: 800 m
NAJNIŽA TOČKA: 820 m
NAJVIŠA TOČKA: 1360 m
PODLOGA: 75% makadam, 25% asfalt
FIZIČKA ZAHTJEVNOST: 3/5
TEHNIČKA ZAHTJEVNOST: 2/5

👉𝐌𝐚𝐤𝐬𝐢𝐦𝐚𝐥𝐚𝐧 𝐛𝐫𝐨𝐣 𝐬𝐮𝐝𝐢𝐨𝐧𝐢𝐤𝐚: 𝟑𝟎
👉𝐓𝐮𝐫𝐚 𝐧𝐢𝐣𝐞 𝐩𝐫𝐞𝐩𝐨𝐫𝐮𝐜̌𝐥𝐣𝐢𝐯𝐚 𝐳𝐚 𝐝𝐣𝐞𝐜𝐮 𝐦𝐥𝐚đ𝐮 𝐨𝐝 𝟏𝟔. 𝐠𝐨𝐝𝐢𝐧𝐚 𝐨𝐛𝐳𝐢𝐫𝐨𝐦 𝐧𝐚 𝐳𝐚𝐡𝐭𝐣𝐞𝐯𝐧𝐨𝐬𝐭 𝐫𝐮𝐭𝐞
👉𝐎𝐛𝐚𝐯𝐞𝐳𝐧𝐚 𝐨𝐩𝐫𝐞𝐦𝐚: 𝐯𝐨𝐝𝐚, 𝐤𝐚𝐜𝐢𝐠𝐚, 𝐫𝐞𝐳𝐞𝐫𝐯𝐧𝐞 𝐳𝐫𝐚𝐜̌𝐧𝐢𝐜𝐞, 𝐩𝐮𝐦𝐩𝐚
👉𝐓𝐫𝐚𝐣𝐚𝐧𝐣𝐞 𝐫𝐮𝐭𝐞: 𝐜𝐜𝐚 𝟔𝐡 (𝐨𝐯𝐢𝐬𝐧𝐨 𝐨 𝐦𝐨𝐠𝐮𝐜́𝐧𝐨𝐬𝐭𝐢𝐦𝐚 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐚)
👉𝐎𝐊𝐔𝐏𝐋𝐉𝐀𝐍𝐉𝐄 𝐧𝐚 𝐏𝐚𝐫𝐤𝐢𝐫𝐚𝐥𝐢𝐬̌𝐭𝐮 𝐏𝐥𝐚𝐭𝐚𝐤: 𝟎𝟗:𝟑𝟎𝐡
👉𝐒𝐓𝐀𝐑𝐓: 𝟏𝟎𝐡
👉 𝐎𝐤𝐫𝐢𝐣𝐞𝐩𝐧𝐚 𝐬𝐭𝐚𝐧𝐢𝐜𝐚: 𝐧𝐚 𝐩𝐨𝐜̌𝐞𝐭𝐤𝐮 𝐢 𝐳𝐚𝐯𝐫𝐬̌𝐞𝐭𝐤𝐮 𝐭𝐮𝐫𝐞 – 𝐏𝐥𝐚𝐭𝐚𝐤
👉𝐎𝐛𝐚𝐯𝐞𝐳𝐧𝐚 𝐩𝐫𝐞𝐭𝐡𝐨𝐝𝐧𝐚 𝐩𝐫𝐢𝐣𝐚𝐯𝐚 𝐧𝐚 𝐨𝐛𝐫𝐚𝐬𝐜𝐮 : https://forms.gle/1gze7tRDqcdg7HNj6

Zanimljivosti na ruti: vrh Radeševo, dolina Pribeniš, livada Bile, penjalište Vela Peša
POI: servisna stanica za bicikle, punionica za električne bicikle

Sudjelovanje je besplatno, a GPX staze preuzmi: https://rijekaoutdoor.com/bike/brdo-uzivanja/