U sklopu zajedničkog projekta Turističke zajednice Rijeke i Riječkog prstena – Rijeka Outdoor, na Grobniku nas za vikend 27. i 28.05. čeka drugo izdanje GROBNIK OUTDOOR WEEKEND.

27.5.2023. Putevima naših starih – Povijesna šetnja “Mlikaričina staza”

RUTA: Čavle – Hrastenica – Čavle

OPIS STAZE:
Mlikaričin put ili kako se još naziva, Rebar. To je nekada bila kratica puta kojim se pješačilo prema gradu Rijeci i iz grada. Autobusa nije bilo, a promet cestom, što je danas nezamislivo, bio je vrlo rijedak. Tim putem koristili su se svi zaposleni u gradu, djeca koja su pohađala gimnaziju, no najjači trag ostavili su otisci stopa mlikarica koje su tim putem prolazile svakodnevno i to dva puta na dan.

Jednu od najupečatljivijih slika o putu tih naših majki i žena dao je čakavski pjesnik Anton Mavrinac Filonov u svojoj pjesmi Mlikarica:

“Strman je i grd po Rebri put
ma po njen mlikarice
delaju križni put
z brimenon na dan dvaput.”

Anton Mavrinac

Danas je to idilična šetnja obnovljena vrijednim rukama mještana Hrastenice, na čijem se kraju nalazi kapelica otkuda seže prekrasan pogled na predio Rijeke, te dalje prema otocima. Na samoj stazi naći ćete obilje ljekovitog mirisnog samoniklog bilja poput kadulje i vrijesa, uz koje se lagana šetnja ili vožnja biciklom pretvara u pravi aromaterapijski užitak.

 • Trajanje rute: cca 2h
 • Dužina rute: cca 8,5km
 • Zahtjevnost rute 1/3
 • obavezna adekvatna sumska odjeca i obuca, voda
 • staza je namijenjena svim dobnim skupinama
 • polazak ispred ureda tzo cavle: 09:00h
 • okrijepna stanica: kalic kalina
 • obavezna prethodna prijava na obrascu: https: //forms. Gle/b6dcwiqa6xvvlys48

Ovom šetnjom ujedno ćemo i obilježiti tri velike obljetnice: 90 godina od betonaže Mlikaričinog puta (1933.), 10 godina od obnavljanja kalića Kalina te obnove šterne uz Kalinu (2012. napravljeno, 2013. proglašeno otvorenim) te 25 godina postojanja Turističke zajednice Općine Čavle. U sklopu obilježavanja velikih i značajnih obljetnica za očuvanje prirodne i kulturne baštine, nakon šetnje uz Kalić Kalinu napraviti ćemo i malu zakusku za sve šetače te one koji su pomogli u obnavljanju istih.

Sudjelovanje je besplatno!

28.5.2023. Brdo uživanja – biciklistička tura

RUTA: Platak – Radeševo – Pribeniš – Kripanj – Platak

OPIS STAZE:
Na samo pola sata od Rijeke, 1000 m nad morem, nalazi se jedinstveno “brdo uživanja”. Ugodna temperatura u vrućim ljetnim danima, duboka šuma i mir, nude opuštanje i uživanje za sve generacije. Krenite u istraživanje Platka atraktivnim i dinamičnim šumskim stazama, na mjestu gdje se sudaraju kontinentalna i primorska klima, dok šumska prostranstva i livade pokazuju pravo bogatstvo vegetacije.

Uz zagrijavanje asfaltnom, potom makadamskom cestom uspinjete se do vrha Radeševo, najviše točke na biciklističkoj ruti (1365 m). Najveću nagradu svakako pruža pogled na vrhove Risnjak, Snježnik i Guslicu, čitav Kvarnerski zaljev kao i jedinstvenu skijašku stazu s pogledom na more. Udahnite čisti planinski zrak, napravite „selfie“ na gornjoj postaji žičare i potom se spustite turističkom skijaškom stazom do središnjeg parkinga. Drugi dio rute pruža laganu i ugodnu vožnju uz livade i pašnjake doline Pribeniš, na kojoj pasu travu brojni konji i ovce. Slijedi vožnja šumom podno stjenovitih vrhova, gdje će vam pokoji trag divljači na stazi zaintrigirati maštu. Spust lijepom makadamskom cestom dovest će vas do lokaliteta Bile, podno vrha Kuk, koji će vas oduševit vidicima na Učku, Kvarnerske otoke, Riječki zaljev i Grobničko polje. Kroz vikend naselje Kripanj stižete do glavne ceste za Platak.

TEHNIČKI OPIS:
POČETNA / ZAVRŠNA TOČKA: Platak
KATEGORIJA STAZE: MTB
DUŽINA: 30 km
UKUPNI USPON: 800 m
NAJNIŽA TOČKA: 820 m
NAJVIŠA TOČKA: 1360 m
PODLOGA: 75% makadam, 25% asfalt
FIZIČKA ZAHTJEVNOST: 3/5
TEHNIČKA ZAHTJEVNOST: 2/5

 • Maksimalan broj sudionika: 30
 • tura nije preporucljiva za djecu mlau od 16. Godina obzirom na zahtjevnost rute
 • obavezna oprema: voda, kaciga, rezervne zracnice, pumpa
 • trajanje rute: cca 6h (ovisno o mogucnostima biciklista)
 • okupljanje na parkiralistu platak: 09:30h
 • start: 10h
 • okrijepna stanica: na pocetku i zavrsetku ture – platak
 • obavezna prethodna prijava na obrascu : https: //forms. Gle/1gze7trdqcdg7hnj6

Zanimljivosti na ruti: vrh Radeševo, dolina Pribeniš, livada Bile, penjalište Vela Peša
POI: servisna stanica za bicikle, punionica za električne bicikle

Sudjelovanje je besplatno, a GPX staze preuzmi: https://rijekaoutdoor.com/bike/brdo-uzivanja/