Festival pučkog teatra“ Omišalj – Čavle „  od 18. do 25. lipnja 2021. bilježi svoju  dvadeseti rođendan .

 

 

I ove,jubilarne dvadesetegodine  Grad Grobnik i Omišalj   biti će prizorišta Festivalu pučkog teatra. Naizmjence će se redati predstave u drevnom Gradu Grobniku i na trgu Prikešte a u slučaju kiše i lošeg vremena predstave igrajuu Domu kultureČavle te u Društvenom domu u Omišlju, naravno, sukladno svim epidemiološkim mjerama Stožera civilne zaštite RH.

 

Posebnost ovog Festivala  je da predstavlja plod kulturne suradnje dviju jedinica lokalne samouprave, Općine Čavle i Općine Omišalj, nekadašnjih Frankopanskih kaštela, sredina prebogatih kulturnom tradicijom i narodnim stvaralaštvom.

Uz potporu  Općina Čavle i Omišlja, Općinskih turističkih zajednica, za opstojnost Festivala kroz proteklih dvadeset godina ključna je  u prvom redu privrženost  publike, kojoj je Festival uostalom i namijenjen.

 

„Pored kulturološkog brandinga destinacija, osnovni cilj je strukovno pozicionirati festival u sam vrh nacionalnih kazališnih ljetnih zbivanja , učini ga prestižnim  te postići kvalitetnu interakciju na relaciji glumac-publika-destinacija.

Što se tiče profila predstava te njihove produkcije, potrebno je reći da su kriteriji samog odabira iz godine u godinu znatno pomiču . Naime, živimo u jednom drugom dobu koje je i tehnološki daleko odmaklo od nekadašnjeg  poimanja „ Pučki teatar“. Stoga su  predstave koje gledamo zahtjevnije, tehnički i scenski opremljenije i sadržajnije.

Sve navedene predstave su HIT predstave koje su koncepcijski postavljene tako da ih publika vrlo rado prihvaća.Poneke od njih se izvode već više od stotine puta .

U svakom slučaju program nudi jedan cjeloviti uvid u glumačku izvrsnost  po formi i sadržaju.

Pored toga doista je potrebno istaknuti , da je ulaz  na sve predstave slobodan. Dakle, nema naplate ulaznica svih ovih 20 godina festivala što je doista raritet na našoj hrvatskoj kazališnoj sceni.

 

 

Tko što radi :

Organizatori: Općina Omišalj i Općina Čavle sa svojim turističkim zajednicama .

Produkcija festivala – programski voditelj : Denis Redić, Udruga Livingstone .

 

 

Ocjenjivački sud festivala:  Višnja Višnjić Karković, Bogdana Čiča i Robert Zaharija.

 

 

 

 

Nagrade i priznanja:

 

Publika glasovanjem dodjeljuje Nagradu publike za  najbolju predstavu dok ocjenjivački sud  festivala dodjeljuje nekoliko nagrada: Nagradu za najbolju  glavnu ulogu, Nagradu za najbolju sporednu ulogu, Nagradu za najbolje redateljsko ostvarenje , Nagradu za najbolju predstavu u cjelini.  Nagrade su u formi diplome i priznanja s prepoznatljivim  logotipom koji svaki od pobjedničkih teatara aplicira na svoje Web stranice, Fb profile, Instagrame te ostale on line komunikacijske kanale.