Maškarani Platak

Maškare na snijegu nesvakidašnji su prizor, ali zato itekako zabavan i duhovit. Onaj tko jednom proba čari zabavnog maškaranog spusta, veselog društva i ukusne hrane na Platku, bez iznimke postaje stalan posjetitelj manifestacije Maškarani Platak. I baš kada pomislimo da se originalnost spusta ne može nadmašiti, dođe nova godina i ljestvica se postavi još malo više.

“Ki kako umi i more”

Maškarani Platak manifestacija je poznata po dobroj zabavi i neformalnom maškaranom druženju.Posebnost ove omiljene fešte upravo je lokacija na kojoj se sve odvija – Platak pod snijegom.

Sudionici svake godine iznenade svojim predstavljanjem, maskama i načinu spusta niz snježni brežuljak na Platku. Spust se odvija ispod samog Velikog doma, a krilatica Maškaranog Platka je: „ki kako umi i more“. Tako smo do sada imali i havajske plesačice na skijama, kupače na madracima na napuhavanje, spuštanje na trosjedu i mnogo, mnogo drugih originalnih zamisli. Tu se ne mjeri brzina, najvažnije je stići do kraja i ostaviti dobar umjetnički dojam na ocjenjivački žiri.

Drukčiji od drugih

Ova priredba zamišljena je kao druženje maškara u jednom posve drugom ambijentu i to je jedan od razloga sve većem odazivu maškara, ali i onih koji se nisu maskirali već su došli vidjeti i osjetiti jedan drukčiji svijet. Svake godine pregršt je maštovitih maski kao i njihovih alegorijskih kola, koja nije lako dovesti na Platak po ne baš idealnom vremenu. No, maškare uvijek iznova dokazuju kako ih ništa ne može spriječiti u ludovanju i zabavi.

Nagrađen trud

Toga se dana pije zasigurno najbolje kuhano vino, barem prema ocjenama konzumenata, čije je mišljenje ipak najvažnije. Svatko također dobije i porciju fažola s kobasicom, uz čašu soka ili vina. Podjela medalja i poklona dobitnicima stvori toliko dobru atmosferu, da nije posve jasno tko je dobio medalju a tko nije. Pjeva se i pleše bez iznimke, a svake se godine broj stalnih posjetitelja povećava.

Neka vas ne zabrinjavaju snijeg i hladnoća, za Maškarani Platak treba vam samo maska i dobra volja. Sve je ostalo manje važno. Očekujemo i vaš jedinstven spust na Platku.