Stresanje palente

Festival palente i sira središnji je događaj samog početka kalendarskog ljeta koji okuplja brojne Grobničane i goste ovoga kraja. Nije ni čudo, jer kad palenta zamiriši, malo tko može odoljeti toj aromi i ne slijediti je do izvora. Svoje mjesto za tanjurom, ali i kuhačom, mogu naći i djeca i odrasli, i vrsni kuhari i amateri, samo je potrebna volja i želja za dobrom zabavom. Očekujemo vas!

Festival palente i sira

Današnje delicije, grobnički sir i palenta kompirica, potječu iz oskudnih uvjeta starih Grobničana. No, budući da su ta jela othranila generacije Grobničana, u čast im se svake godine, krajem lipnja, priređuje Festival palente i sira. Manifestacija je rezultat suradnje Turističke zajednice Čavle i Turističke zajednice Jelenje, a na toj slasnoj ideji trebamo zahvaliti pokojnom gospodinu Živku Šupku. Parnih godina Festival se održava u Jelenju, a neparnih godina u Čavlima.

Mića palenta, Najkompirica i Vela palenta

Početak manifestacije posvećen je djeci koja kuhaju Miću palentu. Sve po pravilima: kreću s guljenjem krumpira, a potom počinje kuhanje sve do velike završnice istresanja palente. Nagrada? Slastan ručak koji su sami spravili.

Zatim se bira Najkompirica, gdje građani donose svoje palente na ocjenu, no središnji i najatraktivniji događaj je kuhanje palente u pinjati od 700 litara. Nju s palentarima veličine vesla miješaju vrijedna kuharica i kuhari, njih čak dvadesetak. Gotova palenta istrese se na drveni tanjur (taruj) promjera 3 metra. Za rukovanje pinjatom koristi se čak i dizalica! Veliko istresanje palente na taruj događa se u večernjim satima ali točno vrijeme nikada ne možemo sa sigurnošću znati jer “palenta kompirica j gotova kad ona to reče“. A ta palenta, teška 500 kilograma, nikad nije ista ali je uvijek izvrsna.

Popratni sadržaji
Istodobno, u neposrednoj se blizini prikazuje replika čobanskog konaka s ovcama, pripremanje sira u prirodi, dok mlikarice “tepu škorup, rade putar, tope maslo”. Ugostitelji služe palentu prema starim receptima: s mlijekom, sirom, maslom, pancetom, pršutom, slanim ribama, polivaču s lukom i dr. Poseban specijalitet je tzv. gloda (kora) od palente. Od popratnih događanja spomenimo još i predstavljanje i prodaju prigodnih suvenira, izradu dječjih crteža na temu Vela palenta te izradu prigodnog novčića (gromicanus).

Zašto Festival palente i sira?

U stare se dane život vrtio oko uzgoja stoke i obrađivanja zemlje. Prehrana je bila orijentirana na ono što su ljudi sami uzgojili. Ovaj Festival prisjećanje je na vrijeme povezanosti grobničkih težaka s prirodom i njezinim plodovima kako bi prehranili sebe i obitelj. Život je bio težak, ali samo fizički težak, jer nikad na Grobnišćini nije manjkalo zabave i veselja. Uvijek se znalo odvojiti i vremena i novaca kako bi čovjek nahranio i dušu. Tako se i na Festivalu palente i sira družimo, povezujemo sa starim običajima, ali prvenstevno se zabavljamo.

Pridružite nam se
Manifestaciju svake godine upotpune i sirari, izrađivači suvenira, medari, ugostitelji, te živa muzika koja zabavlja do dugo u noć. Dokle god ima na Grobnišćini takvih ljudi koji uživaju u kuhanju palente kompirice, Festival će trajati. Dođite i vi, pridružite nam se i osjetite miris zapečene palente. Vjerujte, sljedeće ćete godine jedva dočekati novu. Sve detalje u vezi s festivalom možete naći na internetskoj stranici www.kompirica.com. U slast nam bilo!