Kaštel, Grad Grobnik

Čavle

Općina Čavle je kraj u koji treba doći, zastati, pogledati, osluhnuti i pomirisati. Nalazimo se svega 8 km od Rijeke. U zaleđu Rijeke podno Gorskog kotara.

Treba doživjeti okom kad se starom Luizijanom popnemo do platoa Buzdohanj s kojega puca pogled na „Grobničke Alpe“ koje ovisno o godišnjem dobu mijenjaju boju od sive, zelene, plave ka ljubičastoj da bi se u zimi zabijelile i pozvale nas na zimske radosti na padine Platka.

Ako bolje osluhnemo čuti ćemo brujanje motora, to je Automotodrom Grobnik na kojem je uvijek živo u bilo koje godišnje doba. Motori i njihovi vlasnici koji dolaze iz cijele Europe postali su sastavni dio „glazbe“ na koju se svaki stanovnik našega kraja brzo privikne.

Zbog specifičnosti reljefa i geološke građe općina Čavle obuhvaća različite tipove tala i vegetacije, što je odraz različite klime, pa ovdje možemo namirisati razne vrste bilja od onoga tipično mediteranskoga kao što je kuš ili kadulja do mirisa lipe i bazge, u višim predjelima.

Ovaj kraj ističe se i bogatom poviješću o čemu svjedoče ostaci još iz prapovijesti. Šećući Grobničkim poljem naići ćemo na ostatke Rimskog limesa. Mnoge vojske prolazile su ovim turbulentnim krajem, mnoge su se bitke tu izvojevale, a danas je najpoznatija ona s Tatarima iz 1242. godine.

Iznad Grobničkog polja smjestio se Grad Grobnik, onako u kamenu i danas kao da prkosi svim nedaćama, ali i budno motri na sve što se događa u dolini. Slavan je to starac potpisnik Vinodolskog zakona iz 1288. godine. I obitelj Frankopan koja je u jednom periodu bila vlasnikom staroga kaštela ostavila je traga, pa se tako spominje i prvi prijepis Biblije na hrvatski jezik koju je dao prevesti Bernardin Frankopan Grobnički od ruke 5 fratara i to baš u pisarnici Grobnik.. O bogatoj povijesti i ranom kršćanstvu svjedoči i crkva Sv. Filipa i Jakova koja stoji tu već 900 godina.

S vidikovca Grada Grobnika pruža se prekrasan pogled, a ako nam to nije dovoljno, spustiti se možemo do Aerodroma Grobnik i jednim letom aviona sagledati svu ljepotu i raskoš općine Čavle, pa i šire.

Čavle su dobile svoj prvi video snimljen radioupravljanom letjelicom, Hexacopterom i GoPro Hero3+ kamerom. Kadrove su snimili Obrad Đurić i Dean Jakovac tijekom ožujka 2014. godine.

Čavle iz zraka

Manifestacije

Već prvih dana u siječnju, krećemo sa zanimljivim događajima. Prva na redu je nesvakidašnja manifestacija pod imenom Kobasica Open, gdje ocjenjujemo najbolje kuhane i pečene kobasice. Nastavak slijedi već u doba mesopusta, Grobnički maškarani vikenda, koji objedinjuje Grobnišćina zvoni i Maškarani Platak. Ljeto je rezervirano za Festival palente i sira, Festival pučkog teatra i Bartojski kotlić. Martinja na Čavji, sve ovo je već sada dovoljno da posjetite općinu Čavle, gdje se nudi kvalitetan smještaj, a za vrhunsku gastro ponudu pobrinuli su se naši ugostitelji.

Geografski položaj

U zaleđu grada Rijeke, podno Gorskog kotara smjestila se Grobnišćina, područje na kojem se danas nalaze dvije jedinice lokalne samouprave, općine Čavle i Jelenje. Na istočnom dijelu tog platoa je mjesto Čavle koje svojim zemljopisnim položajem ujedno čini i sjeverni cestovni ulaz u Rijeku.

Područje Općine Čavle prostire se od doline Rječine (210 m.n.v.) preko platoa Grobničkog polja (260-320 m.n.v.) i terasastih padina Obruča (1378 m.n.v.), Grleša (1332 m.n.v.), Crnog vrha (1335 m.n.v.), Jasenovice (1338 m.n.v.), područja Platka, Velikog i Malog Sniježnog do padina Snježnika, Guslica (1490 m.n.v.), Međuvrha (1460 m.n.v.) pa sve do Velikog Risnjaka (1528 m.n.v.), istočno od prometnice Rijeka-Zagreb do Kukuljanova. Na jugoistočnoj strani graniči s Gradom Rijekom i Gradom Bakrom.

Općina Čavle

Općina Čavle, kao jedinica lokalne samouprave obuhvaća 10 naselja: Čavle, Buzdohanj, Cernik, Grobnik, Ilovik, Mavrinci, Podčudnić, Podrvanj, Soboli i Zastenice. Mjesto Čavle smjestilo se uz Lujzijsku cestu, nekadašnju žilu kucavicu i glavni cestovni pravac Rijeka-Karlovac-Zagreb pa ne čudi i važnost mjesta početkom 19.st. Sve robe, putnici, odmorišta i gostionice mogle su se naći na tom pravcu. Tragom tih povijesnih činjenica i tradicije ne čudi i današnja dobra gastro ponuda kao i kvaliteta smještajnih kapaciteta u općini Čavle. Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine Općina ima 7.220  stanovnika, a površinom se prostire na 84 kilometara kvadratnih. Sačinjavaju je dvije župe: župa Sv. Bartola u Cerniku i župa Sv. Filipa i Jakova u Gradu Grobniku.

Klima

Klima je izrazito mediteranska s primjetnim utjecajem kontinentalnih klimatskih elemenata koji uvjetuju česte vremenske promjene. Zbog specifičnosti položaja daleko se jače osjećaju sjeverni od južnih vjetrova.

Tlo

Zemlja ovog područja je plodna i pogodna za obrađivanje, dok je stijenje vapnenačko porozno. U prošlosti poljoprivreda i stočarstvo su bili glavni izvor prihoda stanovništva. Prije II. svjetskog rata prevladavalo je seosko stanovništvo, a po završetku istog naglom urbanizacijom i industrijalizacijom zemlje dolazi do velikih promjena. Izrazit preobražaj općine uslijedio je formiranjem lokalnih jedinica samouprave.